AARDGASVRIJ WONEN ” FEITJES & WAT KOST DAT ? “

 

Een ‘hot’ item waar je elke dag weer iets nieuws over hoort en leest. Is het allemaal wel zo erg als men doet voorkomen? Helaas, ik denk echt dat er wel iets in de ‘wereld’ moet veranderen.

Eerst even wat algemene feitjes op een rij:

 

 • EU milieubeleid is een ‘soap’, omdat iedere lidstaat een eigen methodiek mag verzinnen en een ‘milieu-compensatie regel’ van toepassing is.
 • vervuiling/uitstoot wordt per hectare berekend, wat Nederland als kleinste landje direct in de top 5 plaatst van landen met de meeste uitstoot. Een groot land kan ‘rekenkundig veel meer compenseren’.
 • uw transitiekosten blijven niet beperkt tot de warmtepomp en dergelijke, nee ook uw woonlasten en levensonderhoud gaan drastisch omhoog. Energiebelastingen, een elektrische auto vanaf € 35.000 (of geen), omslagkosten door alle bedrijven om hun kosten terug te verdienen. Ergo ‘alles’ maar dan ook ‘alles’ wordt straks fiks duurder.
 • EU (lees voorm. Oostblok), krijgen straks nog meer subsidies uit de pot om deze EU energietransitie te bekostigen.
 • Duitsland geeft subsidie aan ieder die met aardgas wil gaan verwarmen ! ( wonderlijk toch ?)
 • 55 cruiseschepen brengen meer aan de vervuiling/uitstoot teweeg dan ‘ALLE’ 350.000.000 auto’s in de gehele EU !!!
  bron: https://www.ad.nl/auto/cruiseschepen-stoten-tien-keer-meer-schadelijke-stoffen-uit-dan-alle-auto-s-in-europa~ac9ac03b/
 • Amerika, China, India en Rusland kennen geen ‘warmtevisie’, dus verandert er nagenoeg niets.
 • Rotterdam kent nu al (2019) een financieel debacle met haar ‘energie transitie visie’ van 200-500 miljoen! Ergo Albrandswaard pas op voor ‘bestuurlijke overmoed’.
  bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/07/warmtebedrijf-rotterdam-zit-volledig-klem-a3975810
 • leningen door overheid, kosten u gem. 2% per jaar aan rente.
 • de aarde warmt op, en dat wordt en is reeds een echt probleem waar iets aan gedaan moet worden.
 • de ambitie om jaarlijks 150.000 huizen te verduurzamen is onrealistisch.
 • Nederland is goed voor 0,4 procent van de uitstoot broeikasgassen in de wereld.
 • de overheid heeft 12 miljard geïnvesteerd in ombouw van kolen naar ‘biomassa centrales’, welke 20% meer CO2 uitstoten dan een kolencentrale en 200%-300% meer CO2 uitstoot dan een gascentrale en dus absoluut niet klimaatneutraal zijn. Voor die 12 miljard hadden veel woningen in Nederland energie neutraal gemaakt kunnen worden! ( bestuurlijke overmoed)
  bron: https://www.ad.nl/nieuws/miljardensubsidies-voor-biomassa-zijn-weggegooid-geld~adf24748/
 • biodiesel en bio-ethanol productie gaat ten koste van voedsel landbouw en regenwoud.
 • Een klimaatneutrale stroomproductie lijkt vrijwel onhaalbaar met alleen maar windmolens en zonneparken.
 • Nederlandse woningen zien er niet meer uit met daken vol zonnepanelen. Plaatselijke welstandscommissies zijn per heden een zinloos instrument.
 • GGD over windmolens en bio-centrales: Klimaatplannen mogelijk schadelijk voor gezondheid
 • De accu’s voor uw elektrische auto en hun grondstof.
  bron: https://www.parool.nl/cs-be1184fa
 • Kerncentrales zijn een uitstekend alternatief, maar worden weinig tot niet genoemd.
 • De Nederlandse ‘rekentruc’ lees: https://nos.nl/artikel/2307707-amerikaans-protest-tegen-nederlandse-subsidie-voor-biomassacentrales.html
 • China is bezig 1171 nieuwe kolencentrales te bouwen !!! Onze kolencentrales moeten of dicht of omgebouwd naar zwaar CO2 uitstotende bio-centrales.
 • Link naar ADGemeenten weten niet wat ze aanmoeten met de Energietransitie!

ALS U HET ALLEMAAL NOG SNAPT , GRAAG EEN MAIL EN UITLEG NAAR warmtevisie@gmail.com

Accupakket

Er komt liefst 11 tot 12 ton CO2 vrij bij het maken van een volledig elektri­sche auto met een accupakket van 35 kWh

Onderzoeksgegevens Kia

Als je wilt berekenen wanneer een elektrische auto schoner wordt dan een auto met verbrandingsmotor, kun je niet om het accupakket heen. Bij het productieproces van accu’s komt namelijk veel CO2 vrij, dus een elektrische auto heeft al een grotere impact op het milieu gehad als hij de fabriek komt uitrijden. Wanneer Kia het uitdrukt in getallen, zien we pas echt hoe groot de impact van het accupakket is: er komt liefst 11 tot 12 ton CO2 vrij bij het maken van een volledig elektrische auto met een accupakket van 35 kWh. Bij een auto met verbrandingsmotor is dit maar 6 tot 7 ton. Dat is een verschil van 5 ton.

 

Conclusie over de staat van onze aarde: Jawel, er moet zeker iets veranderen in ons energieverbruik, huishouding en gedrag, maar …Eerst nadenken en dan doen !

 

Bijgaand wat data over de verdeling van betalen en subsidies binnen de EU. Zie wie de grootste betaler per hoofd bevolking is binnen onze EU, en welke lidstaten er het meeste uithalen.
( bronnen CBS )

GLOBAAL OVERZICHT KOSTEN

Heel Nederland gaat van het aardgas af, voor een beter klimaat. In de eerste wijken en huizen is een start gemaakt. Woon jij in een goed geïsoleerd huis met goede ventilatie en vloerverwarming? Dan is de basis bij jou aanwezig en ben je ongeveer 12.000 euro kwijt voor een inductie kookplaatelektrische warmtepompen zonnepanelen.

Bekijk de berekening voor een goed geïsoleerd huis uit 2009.

Is jouw huis slecht geïsoleerd, gebruik je raampjes en roosters om te ventileren, en heb je géén vloerverwarming? Dan zijn de kosten ongeveer 30.000 tot 35.000 euro. Dit bedrag heb je nodig voor betere isolatie en ventilatie, speciale radiatoren, een elektrische warmtepomp, inductiekookplaat en zonnepanelen. Het is een flink bedrag. Maar deze renovatie van jouw huis levert veel winst op voor het klimaat.(ik betwijfel dit *)  En het geeft jou een prettiger huis om in te wonen en een lagere energierekening!

Bekijk de berekening voor een slecht geïsoleerd huis uit 1970.

Wil je weten hoe je de isolatie van jouw huis kunt checken, en hoe je de renovatie vervolgens aanpakt? Bekijk het Stappenplan aardgasvrij wonen.

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/wonen-zonder-aardgas/wat-kost-aardgasvrij-maken/

 

VERANTWOORDE WIJZE

Tsja, ik ben sceptisch over het transitie verhaal waarin miljarden euro’s reeds zijn verkwanseld, en vind dat we iets op een verantwoorde wijze moeten gaan doen. Het idee dat ik straks alleen maar foeilelijke daken met zonnepanelen in ons Albrandswaard zie, doet mij huiveren.
Het is juist die ‘verantwoorde wijze‘ die dit Forum de nodige input moet leveren.
Kom met ideeën, oplossingen of kritiek…..het is allemaal prima.